Waarom Hongarije

www.hongarijehuis.be is een website  waarop Hongaarse makelaars en partikulieren rechtstreeks kunnen adverteren met hun Hongaars vastgoed. Deze advertenties worden door Rita Van de Vyver vertaald in het Nederlands.

Bent u geïnteresseerd in het kopen van een huis, bouwgrond, appartement, … in Hongarije, dan kan u mij vragen voor uw communicatie met de Hongaarse makelaar, om telefoontjes te plegen en afspraken te maken, om uw planning van de reis naar Hongarije te regelen, om u persoonlijk te begeleiden op uw reis naar Hongarije en het tolken bij de bezichtigingen van de objecten. Indien u met de Hongaarse makelaar tot een vergelijk komt en beslist een huis te kopen, vertaal ik voor u alle nodige documenten. Hierbij is mijn kennis van de wetgeving en van alle regelgeving betreffende Hongaars vastgoed een grote troef.

Gezien ik zelf geen makelaarsactiviteiten doe, zelf geen objecten in beheer heb, kan u rekenen op een volledig objectieve en neutrale hulpverlening in elk stadium van het proces.

Wetgeving

Als u een tweede huis wil kopen in Hongarije, dan is het nu misschien het goed moment daarvoor. Belgische en Hollandse gepensioneerden die een eigendom in Hongarije kopen en in Hongarije ingeschreven zijn, betalen geen belasting meer in België en hun pensioen is dus ook belastvrij. De prijzen zijn over het algemeen nog een stuk lager dan in de rest van de EU. Verwacht wordt dat de prijzen stilaan naar een gelijk niveau zullen evolueren. Mits wat renoveerwerk hebt u echter voor een betaalbaar bedrag een schitterende tweede woning in een land wat nog veel toekomstperspectieven biedt.  Wat in Frankrijk al niet meer te betalen is, is in Hongarije zeker nog goed haalbaar en het in een gelijkaardige omgeving. Bovendien lijkt het dan ook een uitstekende belegging aangezien Hongarije als vakantieland nog volop in opbloei is, zeker met de aansluiting bij de EU en de komst van de euro binnen enkele jaren. Hier kan u nog een huis kopen voor één derde van de prijs dan in België.

Uiteraard zijn er beperkingen die men in acht moet nemen. U kan – als buitenlander – niet zomaar eender wat aankopen in Hongarije wat u graag zou hebben. Het is echter niet zo erg om er bang van te worden. Het is gemakkelijk om op een rijtje te zetten wat niet mag, kijkt u maar hieronder. Absoluut uitgesloten objecten zijn:

  • beschermde natuurgebieden
  • landbouwgrond (gecategoriseerd bij het kadaster als wijngaarden/boomgaarden/tuin/bos/weide/grasland/rietveld/akker/visvijver)
  • objecten die in een “zártkert” (letterlijk: gesloten tuin) liggen
  • percelen/objecten met totaal oppervlakte groter dan 6000 m² als dat buiten de bebouwde kom ligt

Er zijn uiteraard altijd uitzonderingen op de uitzonderingen, maar in het algemeen mag men stellen dat een toelating voor de aankoop van bovenvernoemde objecten door een buitenlander geweigerd zal worden. De prijzen van die objecten zijn immers erg laag, zo dus ook veel toegankelijker voor de Hongaren. Als kapitaalkrachtiger buitenlanders op die gebieden ook aankopen mochten doen, zou dat voor de Hongaarse economie en de bevolking nadelige gevolgen hebben, zij kunnen dan immers niet meer meedingen met hun geringe middelen.

Hebt u uw droomhuis gevonden en voldoet dat aan alle voorwaarden, hebt u toch nog de toestemming nodig van de Administratieve Dienst (Közigazgatási Hivatal) ook wel het Bestuursbureau van de Provincie genoemd. De dag van vandaag kunnen we echter gerust vaststellen dat bijna in geen enkel geval nog een aankoop geweigerd wordt, het is dus gewoon een verklaring van de bevoegde dienst, toch kan je er zonder geen kant op.

Zullen we even alle nodige documenten op een rijtje zetten? Want u zult een heel dossier moeten indienen om uw huis te mogen kopen in Hongarije. Wat u nodig heeft zijn:

  • een homologatie van uw identiteitskaart (dat doet gewoon de notaris/advocaat als bewijs van uw buitenlandse staatsburgerschap)
  • het definitieve en ondertekende koopcontract (het voorlopige koopcontract is niet voldoende)
  • 50.000 Ft voor een Fiscale zegel per kadasternummer (dat moet op het definiteve koopcontract geplakt worden en gebeurd eveneens bij de advocaat)
  • de eigendomsakte van het huis, niet ouder dan 3 maanden (dat is een inschrijvingsbewijs van bij het kadaster waarop duidelijk vermeld staat wie de wettige eigenaar(s) is (zijn), er staat ook op vermeld of er lasten op dat huis zijn zoals hypotheek/erfrecht e.d.)
  • bij het plaatselijke Stadsbestuur (Önkormányzat) moeten we enerzijds een verklaring van de burgemeester krijgen, dat de aankoop door een buitenlander noch de belangen van de gemeenten noch van de inwoners schaadt
  • anderzijds ook een tweede document dat “belastingsverklaring en waardebepaling” heet en over het specifieke huis gaat, eveneens niet ouder dan 3 maanden

Het is immers niet de burgemeester die het laatste woord heeft, maar de Administratieve Dienst (Közigazgatási Hivatal).

Tussen al die paperassen mogen we natuurlijk niet vergeten dat we ons ook met de financiële kant van de zaak moeten bezighouden. Want als er een overeenkomst tot stand gekomen is tussen u en de verkoper, zal die verkoper graag wat centjes willen zien. Hierbij moet ik gauw 2 woorden uitleggen: “előleg” (voorschot) en “foglaló” (aanbetaling). Als buitenlander kan je best geen voorschot maar een aanbetaling betalen. Want – erg belangrijk – als er iets misgaat en dus de koop toch niet kan doorgaan door de fout van de verkoper, een voorschot bent u altijd kwijt, maar een aanbetaling dient u dan dubbel (dus 2xde som van de aanbetaling) terugbetaald te krijgen. Leuk he! Gaat de koop uit uw eigen fout niet door, ja, dan bent u zowel een voorschot als een aanbetaling kwijt, dat spreekt voor zich. Bijkomend gigantisch voordeel van een aanbetaling is, dat dat dadelijk een kadasterblokkering teweeg brengt, waardoor onmogelijk wordt om dat zelfde huis aan een derde nogmaals te verkopen, hebt u dus zelf zekerheid dat het huis “vastgehouden” wordt tot u zekerheid hebt ivm uw vergunningen. In tegenstelling met een voorschot (előleg), kan de verkoper het huis aan een derde wél verkopen, mits een hoger bod. Hij dient dan zonder uitstel uw aanbetaling terug te betalen. Maar ja, dan bent u uw droomhuis wel kwijt, nietwaar! Kan u weer op zoek gaan….

Al deze dingen worden door de makelaar in Hongarije geregeld. Ik ben uw schakel bij het vertalen van al deze activiteiten en benodigdheden zodat u zich geen zorgen hoeft te maken.

Hongarije in cijfers

De nationale vlag: [hu]
Officiële naam: Hongaarse Republiek (Magyar Köztársaság)
Officiële taal: Hongaars
Hoofdstad: Budapest
Munt: forint/HUF
Lid van de EU: sinds 1 mei 2004
Nationale luchthaven: in Budapest
Landoppervlakte: 93.030 km²˛
Aantal inwoners: rond 10.117.000 waarvan 64% stedelijk en 36% landelijk
Bevolkings dichthijd: 108,7 inwoners/km˛
Nationale en etnische groepen: Hongaren, Kroaten, Duitsers, Roma, Roemeinen, Serviërs, Slowaken, Slovenen
BNP per inwoner (brutto nationaal product): 1 668 803 Ft
Hoogste punt: Kékes (1014m)
Laagste punt: Gyálarét (78m)
Rivieren: Duna (lengte in Hongarije: 417km), Tisza (lengte in Hongarije: 596 km), Lajta, Rábca, Rába, Zala, Dráva, Ipoly, Zagyva, Sajó, Hernád, Bodrog, Szamos, Hármas-Körös, Maros
Meren: Balaton (596 km˛), Velencei-tó (26 km˛), Fertő-tó (zuidelijk gedeelte, 75 km˛)
Geografische indeling: Alföld (Laagvlakte), Kisalföld (Kleine laagvlakte), Nyugat-magyarországi peremvidék vagy Alpokalja (West-Hongaarse periferiën of Voet van de Alpen), Dunántúli-dombság (Transdanubische heuvels), Dunántúli-középhegység (Transdanubisch gebergte), Északi-középhegység (Noordelijk gebergte)
Religies: 67,5% Rooms-Katholiek, 21,6% Protestants (hervormd en evangelistisch), maar er zijn ook nog Luthers, Grieks Katholieken, Joden, Ortodoxen, atheďsten of andere
Grootste steden: Budapest (1.775.203 inw.), Debrecen (211.038 inw.), Miskolc (184.129 inw.), Szeged (168.276 inw.), Pécs (162.502 inw.), Győr (129.415 inw.)
Klimaat: landklimaat met korte, koude en vochtige winters, lange en warme zomers, weinig regen
Lengte van de grens: 2.216,8 km
Buurlanden: Oostenrijk, Slowakije, Ukraine, Roemenië, Servië en Montenegro, Kroatië, Slovenië
[buurlanden]

Algemeen

De Hongaarse Republiek (Magyar Köztársaság) ligt in Midden-Europa, omringd door de Karpaten. Hongarije is gemiddeld 530 km lang, 270 km breed met een totale oppervlakte van 93.030 km˛ (ruim twee maal zo groot als Nederland en drie maal zo groot als België), dit is ongeveer 1% van de oppervlakte van Europa. Zowat 75% van het land is laagvlakte, 20% ligt onder 400 meter en minder dan 5% heeft de hoogte tussen de 400-1000 meter. Het hoogste punt is op 1014 m (Kékes, in het Mátra-gebergte), de laagste is op 78 m (Gyálaréten, ten zuiden van Szeged). Hongarije heeft geen kustlijn, is volledig omringd door buurlanden (grenslengte: 2216,8 km) en grenst in het noorden aan Slowakije (655,1 km), in het noordoosten aan Oekraďne (136,6 km), in het oosten aan Roemenië (448 km), in het zuiden aan de Joegoslavische Federale Republiek (165,8 km), in het westen aan Kroatië (355,3 km) en Slovenië (100 km) en in het noordwesten aan Oostenrijk (356 km). Vier rivieren vormen bovendien ook nog natuurlijke grenzen: de Donau en de Ipoly in het noorden, de Drava en de Mura in het zuiden.

hu 01
hu 02
hu 03
hu 04

Landschap

Hongarije is eigenlijk één grote laagvlakte die we in verschillende gebieden kunnen opdelen:

Alföld (Grote Laagvlakte ook als Puszta erg gekend), onderverdeeld in Noord- en Zuid-Vlakte.

Északi Középhegység (Noorderlijk Middelgebergte) in het noordoosten.

Dunántúl (Transdanubië) ten westen van de Donau, onderverdeeld in West-, Zuid- en Midden-Transdanubië.

Kisalföld (Kleine Laagvlakte) in het noordwesten van Hongarije.

Van het zuidwesten tot het noordoosten loopt een lange heuvelrug, waardoor het landschap mooi heuvelachtig wordt. We komen dan volgende gebieden tegen: het Bakony-woud, het Vértes-gebergte, Börzsöny-gebergte, Mátra-gebergte, Bükk-gebergte en de Zemplénheuvels.

De Alföld (Grote Laagvlakte: 50.800 km˛) bedekt meer dan de helft van het land en wordt begrensd door de Donau en de Noordelijke Middelgebergte. Het hoogste punt (182m) ligt in het noordoosten bij de stad Debrecen en het laagste punt (78m) ligt in het zuiden bij de stad Szeged.
Van het noorden naar het zuiden wordt de vlakte doorgesneden door de tweede rivier van Hongarije, de Tisza. De Alföld was vroeger één uitgestrekte steppe of “poesta” (in het Hongaars: puszta), zandige heidevelden met vele moerassen en zoutpannen. Daar zijn nu nog enkele gebieden van over zoals het Nationaal Park Hortobágy (de meest uitgestrekte poesta van Midden-Europa met 80.000 ha) en het Nationaal Park van Kiskunság (16.000 ha). Door de jaren heen is het landschap van de Alföld erg veranderd, enerzijds door de reguleringen van de Donau en de Tisza anderzijds door de economische behoeften en de agrarische ontwikkelingen. Het zuiden van de Alföld wordt ook wel de “boomgaard” van Hongarije genoemd. Het is een van de vruchtbaarste streken van Hongarije met veel graangewassen. Naast het agrarisch gebruik, wordt er ook petroleum en aardgas uit de grond gehaald.

De Felföld of Északi Kőzéphegység (letterlijk: Bovengrond of Noordelijk Middelgebergte: 11.400 km˛) bestaat uit kleine beboste berggroepen, gescheiden door diepe dalen/valeitjes. Hier ligt het hoogste punt (hoogste berg) van Hongarije: Kékes-tető (1014m hoog). De gekendste bergroep is wellicht het Bükk-gebergte. Andere zijn het Dunazug-gebergte, de Börzsöny, de Cserhát, de Mátra. De Cserehát en het Zempléni-gebergte bestaan voornamelijk uit vulkanisch steen. Het Bükk en de Aggteleki-gebergte bestaan uit kalksteen met gigantische grotten. Je moet dit zeker eens gezien hebben tijdens je bezoek in Hongarije.

Dunántúl (Transdanubië: 25.800 km˛) is het gebied tussen de uitlopers van de Alpen tot aan de Donau, vol met vele laagvlaktes en heuvels. Het zuidelijk gedeelte heten we Dél-Dunántúl (Zuid-Transdanubië), het noordelijk gedeelte heet dan Dunántúli-Középhegység (Transdanubisch Middelgebergte), soms ook Észak-Dunántúl (Noord-Transdanubië) genoemd. Midden in dit gebied ligt het Balatonmeer, de grootste “binnenzee” van Europa met 598 km˛. Ten noorden van het Balatonmeer liggen opeenvolgende gebergten: Pilis-Gerecse, Vértes en de Bakony-heuvels. De zuidoever van het Balatonmeer is minder steil en heeft wat kunstmatige strandtjes. In het zuidoosten zie je dan het moerasgebied Kis-Balaton (Klein-Balaton) liggen waar heel wat rietvelden zijn. De mooiste stad van de Dél-Dunántúl is ongetwijfeld Pécs. Het ligt tegen de Mecsek (hoogte: 535m) aan en heeft daardoor een zeer prettig klimaat. Daarnaast is het binnenstad prachtig gevarieerd door mooie historische gebouwen en bezienswaardigheden en supergezellige restaurantjes en café’s.

De Kisalföld (Kleine Laagvlakte: 5300 km˛) ligt in het noordwesten van Hongarije (het noordelijk gedeelte van Nyugat-Dunántúl op de kaart hierboven) in een waterrijk en erg afwisselend gebied. De veel, kleinere rivieren komen allemaal in een arm van de Donau uit. De Donau wijzigt hier haar loop een paar keer, waardoor er twee grote eilanden te bewonderen zijn: Szentendrei-sziget en Csepel-sziget. Ten westen van de Kisalföld ligt een groot, gedeeltelijk al drooggelegd moerasgebied. Het mooiste is het (op de grens met Oostenrijk) Fertő-meer, waar van de 322 km˛ maar 23 km˛ tot Hongarije behoort. De Kisalföld is een van de groenste, bovendien nog een onaangetast gebied in Hongarije met kleine boerderijen, in tegenstelling de Alföld.

Budapest, de hoofdstad, ligt centraal en in het noorden van het land. In 1873 ontstond Budapest uit drie steden, nl. Pest, Buda, Óbuda. Het ligt aan beide zijde van de Donau, heeft 23 disctricten waarvan 16 in Pest, 6  in Buda en 1 op Csepel-sziget (een eilandje in de Donau). De kant van Buda is op bergen gebouwd (hoogste punt János-hegy met 527m), maar Pest is helemaal vlak. Er zijn 9 verbindingsbruggen, 2 voor de spoorwegen en 7 vrij voor het verkeer. Op beide kanten van de Donau is het uitzicht adembenemend.

Na de hoofdstad Budapest is het Balatonmeer, de “Hongaarse zee”, de grootste toeristische trekpleister van Hongarije. Het meer ligt in het midden van Transdanubië en heeft zijn huidige vorm ongeveer 22.000 jaar. Het wordt gevoed met water van veel bergriviertjes en door één grotere rivier, de Zala.
Het Balatonmeer heeft een oppervlakte van 596 km˛ en is daarmee het grootste meer van Midden- en West-Europa, hoewel in Zweden en in Rusland uiteraard nog grotere meren bestaan. De lengte is 77 km, de breedte (gemiddeld) 8 km. De diepte varieert van enkele meters tot 12 m. Door deze geringe diepte warmt het water tijdens de zomer snel op en bevriest het tijdens de winter ook snel. Dan zie je veel Hongaren schaatsen op de Balaton. Het waterpeil handhaven ze op 104 m boven zeeniveau. De toeristencentra liggen aan de zuidkant van het meer omdat het water daar warmer is (+-25°C) en de stranden breder zijn, maar de oever loopt hier ook veel zachter af. Men kan 600 m het water inwandelen zonder te moeten zwemmen. De noordelijke oever is veel steiler en onregelmatiger, maar veel mooier om te zien. Er zijn ongeveer 130 stranden. In de zuidwesthoek van het meer ligt het afgesloten Kis-Balaton (Klein-Balaton), een natuurreservaat dichtbegroeid met riet.
Aan de oevers van het Balatonmeer liggen alleen wat dorpjes, zonder enige stedenvorming. Toch zijn er enkele stadjes ook, zoals Siófok ( de officieuze hoofdstad van het Balaton-district met 22.000 inwoners), Keszthely (22.000) en Balatonfüred (14.000).

naplemente
naplemente

Klimaat

Hongarije heeft een gematigd landklimaat omdat hier drie klimaten hun grenzen hebben: Atlantische, continentaal en Mediterrane (vanuit de Adriatische Zee). Daardoor kan het soms erg wisselvallig zijn, maar de Karpaten geven een goede bescherming, waardoor voornamelijk de Alföld erg droog is. In de hoogste delen van de Dunántúli Középhegység (het Transdanubisch Middelgebergte) en Északi Középhegység (het Noordelijk Middelgebergte) is er een subalpien klimaat. De Alföld (Grote Laagvlakte) heeft een écht landklimaat met hete zomers en zeer koude winters, weinig neerslag en grote temperatuursverschillen tussen zomer en winter.
De Karpaten beschermen Hongarije ook tegen polaire en Siberische koude. In het algemeen zijn er koude, natte winters en warme zomers. In januari is de gemiddelde temperatuur 2,1°C (westen/zuidwesten) en -4°C (noordoosten). Het is echter ook regelmatig -25,-30°C met een mooi vrieslaag op de Donau. In juli ligt de temperatuur tussen 18°C (noordwesten) en 22°C (zuidoosten). Maar niemand kijkt meer verbaasd als er weken lang 33-38°C is in de zomer. Hongarije heeft Europees gezien vrij veel zonne-uren met een schommeling tussen de 1700-2200 uur/jaar. De jaarlijkse gemiddelde neerslag (470-550mm/jaar) is vrij laag, maar varieert onder invloed van de Atlantische Oceaan. De neerslag is het hoogst in het Noordelijk-gebergte (700-800 mm) en het laagst ten oosten van de Tisza (500 mm). De droogste maand is september en daarom de beste maand om het land te bezoeken. De natste maand is mei. In de winter is het land vaak bedekt met een dik sneeuwtapijt dat erg lang blijft liggen en supergezellig is. Maar omdat de winters kort zijn, gemiddeld gezien zijn er weinig dagen met sneeuwtapijt. De gemiddelde snelheid van de wind is 2,4m/sec op jaarbasis bekeken.

Populatie

De grootste steden zijn Budapest (1.775.203), Debrecen (211.038), Miskolc (184.129), Szeged (168.276), Pécs (162.502), Győr (129.415), Nyíregyháza (118.799), Kecskemét (107.752), Székesfehérvár (106.350), Szolnok (82.000), maar cijfers zeggen minder dan beelden.

Op deze kaart is de bevolkingsgraad heel goed zichtbaar waarbij geel erg dun bewoonde, donkergroene vlekjes erg druk bewoonde gebieden zijn.

népesség

Bevolking

Er leven nu ongeveer 10.117.000 mensen in Hongarije, wat neerkomt op ongeveer 108 inwoners/km˛. De bevolking bestaat voor 98,5% uit Hongaren (Magyarok). De voornaamste minderheidsgroepen zijn Duitsers, Slowaken, Serven, Kroaten, Roemenen en ongeveer 143.000 Zigeuners (1,5% van de bevolking).
Dat de bevolking langzaam afneemt komt door 3 factoren: een laag geboortecijfer, een hoog sterftecijfer en een emigratieoverschot. Positief zijn de kleine daling van het sterftecijfer in de laatste jaren en de zeer snelle afname van de zuigelingensterfte. Jaarlijks neemt de bevolking nog steeds met enkele tienduizenden mensen af, ook al omdat er nauwelijks mensen naar Hongarije immigreren. De levensverwachting bij geboorte bedraagt voor vrouwen 74 jaar en voor mannen 67 jaar. De bevolking bestaat ongeveer uit 16,4% 0-14 jarigen, 68,8% 15-64 jarigen en 14,8% 65 plussers.

64% van de bevolking woont in de steden, 36% in de dorpjes. 20% van de bevolking (ongeveer 2 miljoen inwoners!) woont in de hoofdstad Budapest, en dat betekent dus zowat 4000 mensen/ km˛! Andere grote agglomeraties zijn: Debrecen (204.000), Miskolc (172.000), Szeged (157.000), Pécs (156.000) en Győr (128.000). Het dichtst bevolkt zijn de provincies Komárom en Pest (rond Boedapest), Borsod-Abaúj-Zemplén (in het noorden) en Csongrád (in het zuidoosten). Het dunst bevolkt zijn de provincies Somogy en Bács-Kiskun met respectievelijk 58 en 67 inwoners per km.

Door grenswijzigingen na de Eerste Wereldoorlog, bij het verdrag van Trianon in 1920, verloor Hongarije 70% van het oorspronkelijke grondgebied en tweederde van de toenmalige bevolking. Daardoor wonen er in de buurstaten van Hongarije veel Hongaren: in Roemenië zijn meer dan 2 miljoen mensen van Hongaarse afkomst, in Slowakije +- 700.000, in Servië +- 400.000, in Oekraďne +- 200.000 en in Kroatië en Slovenië enkele tienduizenden. Bovendien is Hongarije, samen met Rusland, het Europese land met de meeste staatsburgers die buiten hun land verblijven, ze schatten 5 miljoen verspreid in de wereld maar vooral in Europa, Amerika en Australië.

néptánc
néptánc

  • Minderheden in Hongarije
    ongeveer 100.000 Slowaken en Wenden vormen de oudste minderheid (vooral in het grensgebied met Slowakije en verder nog in de streek Őrség tussen de rivieren Rába en Múra)
  • ongeveer 220.000 Duitsers zijn voornamelijk in de 13e en 18e eeuw naar Hongarije gekomen.
  • ongeveer 25.000 Roemenen (in een buitenwijk van Gyula en het nabijgelegen dorp Méhkerék)
  • ongeveer 100.000 Serviërs en Kroaten. De Serviërs wonen in steden aan de Donau, zoals Szentendre, Buda, Baja en Ráckeve. De Kroaten leven in Mohács en in dorpen langs de Dráva.
  • ongeveer 300.000 Rom (Zigeuners) leven verspreid over het land, maar vooral in het noordoosten. Bijna 90% van hen heeft inmiddels een vaste woonplaats.
    Ze worden niet als een apart volk beschouwd en komen daarom niet in Hongaarse statistieken voor. De eerste Rom vestigden zich in de 15e eeuw vanuit het noorden van Indië in Hongarije. Er bestaan drie groepen: de merendeels Hongaarstalige Romungro’s (70%), de uit Walachije stammende en aanvankelijk alleen Romanesch (zigeunertaal) sprekende Walach-zigeuners (20%) en de Roemeens sprekende Beázs-zigeuners (10%). Velen hebben geen werk (omdat de staat ze sowieso onderhoudt) en worden door de Hongaren niet eens aangekeken door hun agressieve en criminele verleden tenover de Hongaren. Toch moet er gezegd worden dat er ook fatsoenlijke zigeuners bestaan, zij hebben intussen een goede maatschappelijke positie opgebouwd en proberen de anderen te helpen dat ook te bereiken. Ze wonen vooral aan de rand van grote steden. In steden als Miskolc, Debrecen en Nyíregyháza vertegenwoordigen ze ca. 15% van de bevolking. Vele Hongaren noemen de Zigeuners “winnetou’s”.

Administratieve indeling

Hongarije is ingedeeld in 19 provincies (megyék), 128 districten en 3199 gemeenten. Ze worden bestuurd door gekozen raden telkens voor een periode van vier jaar. Het dagelijks bestuur is de taak van het Bestuursbureau (Önkormányzat). Daarnaast zijn er vijf stadsgewesten, tevens provinciehoofdsteden, op het bestuurlijk niveau van de provincies. Budapest (zoals de meeste hoofdsteden) neemt een aparte positie in.

provincies provinciehoofdstad inw./prov.
Baranya Pécs 425.000
Bács-Kiskun Kecskemét 575.000
Békés Békéscsaba 445.000
Borsod-Abaúj-Zemplén Miskolc 780.000
Csongrád Szeged 440.000
Fejér Székesfehérvár 390.000
Győr-Moson-Sopron Győr 405.000
Hajdú-Bihar Debrecen 530.000
Heves Eger 345.000
Jász-Nagykun-Szolnok Szolnok 450.000
Komárom-Esztergom Tatabánya 300.000
Nógrád Salgótarján 240.000
Pest Budapest 875.000
Somogy Kaposvár 365.000
Szabolc-Szatmár-Bereg Nyíregyháza 590.000
Tolna Szekszárd 255.000
Vas Szombathely 280.000
Veszprém Veszprém 410.000
Zala Zalaegerszeg 265.000

megyék

Traditie, eten en drinken

Op het platteland zjn de mensen erg traditioneel en enorm gastvrij. Men zal u al snel uitnodigen voor een kop koffie of een zelfgestookte borrel (let op met het alcoholgehalte) maar ook om een plaatselijke lekkernij te proeven. Er zijn echer talrijke tradities: de meiboom in de lente, wijnfeesten in oktober enz… Als het even kan, probeer zeker een bruiloft mee te maken. Het zal je voor altijd bijblijven, het is één van de grootste dorpsfeesten. Bij een feest horen uiteraard lekker eten en drinken. Het bekendste Hongaars gerecht is wellicht de Gulyás leves (goelasj soep), maar er zijn er nog zoveel andere lekkernijen. De meeste gerechten zijn gekruid, vaak ook erg pikant, omdat er héél veel soorten paprika’s bestaan en ze die graag in hun gerechten gebruiken. Tip: als u ergens een stukje rood of groene groente aangeboden krijgt met een breed en nogal ondefinieerbare, tikkeltje verdachte, glimlach: laat u niet foppen, want u zal nadien liters water moeten drinken om het brandend gevoel door te spoelen. De Hongaren zijn immers trots op hun straffe paprikakwekerijen. Hongarije produceert natuurlijk ook veel en super lekkere wijnen zoals Tokaji en Bikavér (Stierebloed), maar er zijn veel meer lekkere wijnen te ontdekken. Daarnaast zijn de Hongaren ook zoetebekken: overal in het land zie je dan ook “Cukrászda” staan. Moet je zeker eens even binnenlopen en een gebakje proeven!

halászlé
paprika
bor
dobos torta

Staat

Het Hongaarse parlement bestaat sinds 1990 uit één kamer waarin meerdere partijen zetelen. De 386 leden van het parlement worden gekozen voor een periode van vier jaar. De uitvoerende macht ligt bij het kabinet dat wordt gecontroleerd door het parlement. De minister-president en de andere ministers worden op voordracht van de president door het parlement gekozen. Sinds mei 2002 heeft Hongarije een socialistisch kabinet. Verwacht wordt dat de socialisten een beleid voeren dat meer dan de voorgaande regering is gericht op het onderhouden van goede betrekkingen met de buurlanden. Hongarije is sinds 2004 lid van de Europese Unie en sinds 1999 een volwaardig lid van de NAVO.

Taal

De meesten in West-Europa schijnen te denken dat Hongaars een Slavische taal is. Dat is het helemaal niet! Hongaren begrijpen dan ook niets van de talen die in de buurlanden gesproken worden, die inderdaad behoren tot de Slavische taalgroep. Iedereen kent wellicht de groep van de Germaanse, Romeinse en Slavische talen. Er bestaat echter ook nog een andere groep, met name Fin-Oegrisch. De Hongaarse taal (Magyar nyelv) is een taal die behoort tot de Oegrische tak van de Fins-Oegrische taalgroep. Het Hongaars lijkt dan ook in geen enkel opzicht op het Frans, Duits, Engels of de meeste andere Europese talen. Verwante talen zijn onder andere het Fins, Samisch (taal van de Samen of Lappen), Estisch (in Estland) en Karelisch. Er zijn zo’n vijftien talen die allemaal in noordelijke streken worden gesproken van West-Siberië tot Noorwegen. Er zijn natuurlijk door de jaren heen allerlei invloeden van verscheidene talen – zoals van Frans, Engels, Duits, Italiaans, Latijn, Turks maar evenzeer Slavisch – op het Hongaars geweest, maar zeker niet voldoende om nog maar in grote lijnen iets te kunnen begrijpen van deze taal. Langs de andere kant zijn er ook woorden, al dan niet van voorwerpen, uit de Hongaarse taal die tot in het Westen geraakt zijn, zoals poesta, paprika en goulasj, dat zijn echter maar enkele woordjes.

De klemtoon valt steeds op de eerste lettergreep van een woord of eerste woord van een zin. Daardoor klinkt het Hongaars wellicht wat monotoon. Daarnaast telt hun alfabet 44 letters waardoor het nog moeilijker wordt om op een korte tijd Hongaars te leren, het is echter zeker niet onmogelijk. Begin maar met gewoon losstaande woorden (totaal ongeveer 53.000) te leren, want het minste wat een buitenlander Hongaars probeert te spreken, zijn de Hongaren daarvan in de wolken. Grammaticaal gezien kent het Hongaars geen geslacht, wel veel naamvallen in de vorm van achtervoegsels. Die gelden ook voor de voorzetsels en worden dus “nazetsels”.

De meeste mensen kennen helaas geen andere talen, wat je ook op andere sites kan lezen! Ja, uiteraard zal je wel in de grotere steden en rond de toeristische gebieden enkele mensen tegenkomen die Duits of Engels kennen. Verwacht echter geen diepgaand gesprek, de kennis is beperkt tot de hoogstnoodzakelijke woorden. Maar wie weet, kom je wel iemand tegen die perfect Duits of Engels kan. Hopelijk wordt in de toekomst meer aandacht besteed aan talen in de onderwijs, zeker nu dat ze sinds 1 mei 2004 tot de EU behoren.

Eens dat je wat Hongaars onder de knie hebt, moet je geen schrik hebben van eventuele dialecten binnen Hongarije. De Hongaarse streektalen wijken niet erg veel van elkaar af. Wel zijn er duidelijke uitspraakverschillen maar het is niet erg. Zeker niet in vergelijking met de dialecten vanuit West-Vlaanderen en Limburg (België). Dus dat is dan weer een meevaller.

Er worden in Hongarije ook nog ander talen gesproken door de in het land wonende minderheden (Duitsers, Slowaken, Serviërs, Kroaten, Roemenen, Zigeuners enz…). Deze bevolkingsgroepen zijn vrijwel allemaal tweetalig. Verder wordt er nog Hongaars gesproken in Slowakije, Oekraďne, Servië en door veel emigranten in Australië en Noord-Amerika (meer dan 1,5 miljoen!).

Munt

De Hongaarse munteenheid is de Forint (ft of HUF). De wisselkoers is nu ongeveer: 1,00 euro tegen circa 250 HUF. Uiteraard wijzigt de koers dagelijks. Toch is Hongarije veel goedkoper dan bv buurland Oostenrijk. Buiten de toeristische centra vind je gemakkelijk een restaurant waar je niet meer dan drie tot vijf euro betaalt voor een goed hoofdgerecht. Op het platteland ben je nooit meer dan vijf tot zeven euro kwijt voor een compleet diner. In Hongarije zijn alle dagelijkse levensmiddelen, kwaliteitsproducten te koop, net zoals in West-Europa. Niettegenstaand lijkt Hongarije vaak wel ouderwets. Zo zie je bv nog kleine gespecialiseerde winkeltjes die in West-Europa verdwenen zijn. Hetzelfde geldt voor superoude wagens die al lang uit de productie genomen zijn.

Vul het contactformulier in
Of stuur ons een mailtje op: : info@capital99.hu
+36 30 551 506
Van de Vyver Rita

Ons adres:
Kossuth Lajus utca 49.
8360 Keszthely Hongarije